Zlatibor nadvisio Alpe

Zlatibor nadvisio Alpe

Autor: Petar Janković | Objavljeno: 15/05/2013

U istom stilu kako je u Mađarskoj započeo pohod ka tituli Šampiona Centralne Evrope, Milovan Mikica Vesnić nastavio je i proteklog vikenda u Austriji. Dupla pobeda na čuvenoj stazi Red Bull Ring, u konkurenciji 35 vozača iz gotovo svih zemalja centralne Evrope, donosi novih 50 bodova srpskom asu i ubedljivu prednost nakon četiri održane trke popularne serije.

Naporan trkački vikend Vesnić je započeo slobodnim treninzima u četvrtak koje je iskoristio da se što bolje upozna sa autodromom na kojem nastupa prvi put. Da je ta „škola“ imala efekta pokazali su prvi zvanični treninzi. I po suvom vremenu u petak, i po jakom pljusku dan kasnije naš takmičar je uspeo da pobedi glavne konkurente i aktuelne šampione u vozilima marke Lotus. Da je konkurencija u čudu govori i poseta kompletnog češkog KT Motorsporta, na čelu sa aktuelnim šampionom Marekom Friedom, boksu ASK Sport Auto Vesnić. Kao odgovor na vrhunsku pripremljenost SuperTouring automobila iz Srbije Česi su imali „manje“ modifikacije na limiteru broja obrtaja Lotusa što ih je skupo koštalo već u prvoj trci.

Odlukom direktora na Red Bull Ringu obe trke u nedelju startovale su takozvanim „letećim startom“. Iako na našim stazama nismo u prilici da vidimo ovakav početak takmičenja iskustvo Vesnića koje datira još iz evropskog Renault Clio V6 CUP-a ovoga puta je zlata vredelo. Srpski automobilista je odlično krenuo, zadržao prvu poziciju, dok je uporni Marek pratio Vesnića u stopu izvlačeći iz svog Lotusa poslednje „konjske snage“. Borba je trajala sve do osmog kruga kada je Lotus „ispustio dušu“. Da stvar bude još gora, kako je druga trka vožena u nedelju samo par sati kasnije od prve, Česi su morali da se oproste od bodova. Time je Vesniću bio otvoren put do druge pobede u Austriji i četvrte, od isto toliko voženih u šampionatu.

Niko nam bolje ne može preneti dešavanja i utiske sa staze od samog Vesnića -„Pre svega moram da izrazim svoje oduševljenje Red Bull Ringom. Impresioniran sam celom infrastrukturom i samom stazom na kojoj se predhodnog vikenda održala trka Šampionata Centralne Evrope na kružnim stazama. Dobro smo odradili same kvalifikacije. Prve smo vozili po gotovo idealnim uslovima dok sam tokom drugih u jednom momentu pomislio da će trening biti prekinut zbog obilne kiše i vode na stazi. Ono što je najbitnije je da sam uspeo da za obe trke obezbedim pol poziciju. Prva trka bila je dosta zanimljiva i dinamična. Češki automobilista je krenuo dosta dobro. Kako smo veoma brzo počeli da pristižemo zaostale takmičare iz niže klase opasno je pretio. Uspeo sam da ga držim na rastojanju a onda je negde u osmom krugu morao da odustane. I Marek, i njegov timski kolega Mandelik, imali su kvar na motorima svojih Lotusa. Najveći konkurent do kraja prve trke bio mi je Austrijanac Peter Schober sa BMW-om specifikacije S2000. Do početka druge trke Česi su uspeli da reše problem samo na Lotusu Petra Mandelika koji nije uspeo da me ozbiljnije ugrozi iako je na stazu jednom izlazio i Safety Car pa se razlika koju sam napravio istopila. Kompletan tim je odradio fantastičan posao, za sada idemo po planu ali sezona je duga i ne želim da se prerano radujem. Još jednom zahvaljujem svojim sponzorima, pre svih Opštini Čajetina, Dunlopu i Ministartsvu sporta i omladine Republike Srbije. Kompanija SAT kao medijski sponzor našeg tima tu je da svima u Srbiji prenese i približi naše uspehe i dešavanja sa velikih evropskih autodroma. Na kraju naravno posebna zahvalnost svim navijačima koji su i ovoga puta doputovali iz Srbije, našim zemljacima koji rade u Austriji a i svima onima koji su tokom celog trkačkog vikenda uz nas i bodre nas putem mailova ili putem poruka na zvaničnoj Facebook stranici tima.“

Ono što posebno raduje ceo tim su pohvale koje stižu od kolega sa staze, bilo da su oni direktni konkurenti Vesniću u klasi do 2000ccm ili da voze moćne automobile GT serije ili bolide formula pa nastupe našeg asa prate iz pit-a. ASK Sport Auto Vesnić predstavlja Srbiju i srpski automobilizam u najboljem svetlu a to dokazuje rezultatima na stazi ali i punim boksom zainteresovanih kolega i evropskih ljubitelja automobilizma.

Naredna, treća dupla trka Šampionata Centralne Evrope na kružnim stazama, vozi se 15-16. juna na stazi Pannonia Ring u Mađarskoj. Vesnića očekuje tehnički zahtevna staza, veoma spora sa dosta krivina koje mnogo više „leže“ malenim Lotusima čiji se piloti sigurno neće tako lako odreći borbe za sam vrh. Uz konkurente iz Mađarske, Austrije i Poljske biće to još jedan naporan ali nadamo se uspešan vikend za „Schnelle Serbishe“, kako je Vesnića gromoglasno najavljivao zvaničan spiker Red Bull Ringa.

YouTube video

Sponzori

Medijski sponzori