FIA CEZ krug, SVK Slovakiaring - Vesnić za titulu

FIA CEZ krug, SVK Slovakiaring - Vesnić za titulu

Autor: Petar Janković | Objavljeno: 20/08/2013

Letnja pauza za ASK Sport Auto Vesnić i Milovana Mikicu Vesnića konačno je završena. Pred srpskim automobilistom je trka u Slovačkoj koja može odlučiti pobednika ovogodišnjeg Šampionata Centralne Evrope na kružnim stazama. Ukoliko Vesnić nastavi svoj dominantni niz, koji se za sada ogleda u šest pobeda i šest pol-pozicija u isto toliko nastupa, Srbija će po prvi put dobiti šampiona na kružnim stazama u jednoj evropskoj seriji pod patronatom Svetske Automobilističke Organizacije (FIA).

Problemi koje je izazvao kvar izduvnog sistema na trci na Panonijaringu u Mađarskoj uspešno su otklonjeni, vitalni delovi pregledani i remontovani i Opel Vectra STW u sjajnoj kondiciji u sredu kreće put Slovačke. Biće to prvi nastup Vesnića na ovoj stazi na kojoj se voze velike svetske serije tipa WTCC i GT pa će kao i do sada tim morati da iskoristi nekoliko nezvaničnih treninga kako bi se automobil i vozač što bolje prilagodili autodromu koji je poznat po svojim prevojima (neki ih zovu i ski skakaonicama) i koji je omiljen kod većine automobilista u Evropi. Pred Vesnićem su dva treninga od po 30 minuta i dve trke koje se voze po 10 krugova.

zostanak našeg asa na nekoliko trka CEZ-a omogućio je konkurenciji da smanji bodovnu razliku pa su vozači iz Češke potisnuli Mađare i Poljake. Drugo mesto sada pripada aktuelnom šampionu Marek Friedu sa Lotusom Exige koji u finišu sezone pokušava da stigne našeg asa. Treće mesto drži njegov klubski kolega Petr Mandelik. Prema listi prijava na startu klase D4-2000ccm nastupiće 27 vozača a u kompletnoj diviziji čak 47 vozila. U prevodu Slovakiaring biće domaćin krema automobilista iz cele Centralne Evrope što će Vesniću dodatno otežati posao ali i stvoriti imperativ što boljeg rezultata. Pored CEZ-a za bodove ce se boriti i vozači u okviru nacionalnih šampionata Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Poljske kao i za prestižni ESET V-4 i Lotus kup što garantuje odlučnu medijsku pokrivenost takmičenja, počev od Eurosporta pa preko nacionalnih televizija i pisanih medija.

Staza
Slovakiaring sa dužinom od gotovo 6km jedna je od najdužih staza u Evropi a potpisuje je čuveni austrijski arhitekta Hans Roth koji iza sebe ima mnoge slične projekte. Prestavlja kombinaciju brzih pravaca i krivina sa veoma komplikovanim tehničkim delom. Ukupna dužina staze je 5.922 metra sa širinom od 12 m. Ciljni pravac je dugačak 900 metara i na njemu Vesnić očekuje da će Vectra postizati brzine preko 250km/h.

Izjava pred trku
"Sa nestrpljenjem očekujem ovaj nastup. Idemo konkurenciji na noge, na njihov teren i ponovo na, za mene, novu stazu. Veoma se radujem ovom nastupu. Koliko sam uspeo da vidim na snimcima staza je veoma brza što odgovara mom automobilu. Konkurencija nikad jača i biće to najmasovnija trka u sezoni 2013. Ekipa i automobil su spremni, ja sam spreman, i nadam se da ćemo već ovog vikenda u Slovačkoj staviti tačku na ovu sezonu i moći da obradujemo ljubitelje automobilizma u Srbiji novim pobedama i evropskom titulom na kružnim stazama."

Satnica takmicenja
petak 23.08.2013. - nezvanični treninzi
subota 24.08.2013. - 09h40-10h10 trening za prvu trku, 13h25-14h15 prva trka
nedelja 25.08.2013 09h00-09h30 trening za drugu trku, 12h00-12h50 druga trka

Sponzori
U sezoni 2013 sa ASK Sport Auto Vesnić i Milovanom Vesnićem u Evropi su:
- Opština Čajetina
- Goodyear Sava Tires
- Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije
- Grad Užice
- Optima Modriča
- Impol Seval
- SAT Media Group
- Kompanija Bohor

YouTube video

Sponzori

Medijski sponzori