Milovan Vesnić i EKO Racing na korak do titule Šampiona centralne Evrope

Milovan Vesnić i EKO Racing na korak do titule Šampiona centralne Evrope

Autor: Petar Janković | Objavljeno: 26/08/2015

Pobedom na prvoj trci predposlednjeg vikenda šampionata centralne Evrope u automobilizmu Milovan Mikica Vesnić se približio na korak do zlatnog odličja i reprize uspeha iz sezone 2013. Ubedljivom vožnjom od starta do cilja srpski automobilista je iza sebe ostavio Mađara Gaspara Csabu i Poljaka Jakuba Wyszomirskog na pozicijama dva i tri i tako dodatno povećao bodovnu prednost u FIA CEZ seriji. Dobar rezultat na sutrašnjem takmičenju Vesniću može doneti titulu vikend pre završetka takmičarske godine.

Da će trka biti izuzetno zanimljiva potvrdile su kvalifikacije koje su vožene danas u 09h. Vesnić je zadržao nepobedivi niz na zvaničnim treninzima zauzevši devetu pol poziciju u sezoni ali samo sa neverovatnih 0,069 delova sekunde ispred takođe srpskog automobiliste Zorana Kastratovića. Kakav tempo su zadali jedan drugom naši asovi pokazuje zaostatak trećeplasiranog Csabe koji je sa svojom Alfom 156 kasnio velikih 3.4 sekunde. Vesnićevo vreme od 2:13.359 je poređenja radi za gotovo pola sekunde bolje od npr. najbržih u FIA ETCC-u, seriji koja se „vodi“ kao nezvanični šampionat Evrope i u kome se takmiče mnogo moderniji i napredniji turbo automobili sa preko 330KS.

Današnja trka je počela nešto iza podneva a nakog „roling“ starta do prve desne krivine prvi je stigao Vesnić koji je iskoristio kontakt Kastratovića i Csabe da napravi razliku koja se iz kruga u krug povećavala. Tempo je uspevao da prati samo Kastratović sa svojim Renault Cliom STW ali samo nekoliko krugova dok njegov automobil nije počeo da posustaje. Na kraju, nakon 12 krugova, Vesnić je na svoj konto dodao još 25 velikih bodova. Pored CEZ-a Vesnić je još jednom pokorio konkurente i u češkom ESET CUP-u kao i šampionatima Slovačke i Slovenije.

„Kao što sam i predpostavio naveća „opasnost“ danas su bili moj kolega Kastro i Mađar Csaba koji mi je ozbiljna konkurencija bio i 2013-te godine. Ipak još jednom smo pokazali da nam, kada sve funkcioniše na relaciji vozač-automobil-tim, možemo ravnopravno da se uhvatimo u koštac sa svima u Evropi. Tempo sa treninga i same trke je bio fantastičan i veoma, veoma brz. Žao mi je što je sa trke izostao moj kolega iz EKO Racing Teama Rudi Pešović i što je Kastratovića na kraju izdao automobil. U suprotnom bilo bi zasigurno još Srba na pobedničkom postolju.“ – poručuje Vesnić iz Slovačke – „Odradili smo ogroman posao i nadam se da će se nam sutrašnji dan doneti dosta radosti i novu titulu.“

Kvalifikacije za drugu trku u Slovačkoj na programu su sutra u 10h25 dok je početak trke zakazan za 15h25.

Rezultati trke 1 na Slovakiaringu:

  • Milovan Vesnić, SRB, Vauhxall Vectra STW
  • Csaba Gaspar, HUN, Alfa 156 +35.944
  • Jakub Wyszomirski, POL, Honda CRX +1:10.945

YouTube video

Sponzori

Medijski sponzori